donderdag 24 april 2008

Japanse hoofdleraar geeft internationaal karate-seminar in Sneek

Kyokushin-hoofdleraar Kazuyuki Hasegawa gearriveerd in Nederland

SNEEK – Kyokushin-hoofdleraar (Shihan) Kazuyuki Hasegawa is inmiddels gearriveerd bij Sportclub F en F The Inner Way, waar hij dit weekend een driedaags internationaal Lente Seminar gaat geven aan zo’n honderd karateka’s uit Nederland, Zwitserland, Polen, Denemarken, Duitsland en Hongarije. Hasegawa (60) beoefent inmiddels 41 jaar Kyokushin karate, is achtste dan en voorzitter van de World Kyokushin Union.


Het Lente Seminar begint vrijdag vanaf 19.00 uur met een openbare training in de Sneker Sporthal en eindigt zondag aan het einde van de middag. Hasegawa – zelf tweemaal All Japan Open-kampioen en trainer van de huidige Union-zwaargewicht wereldkampioen Kouketsu Takuma – had donderdagmiddag tijd voor een interview. Vlak daarvoor had hij na de lunch enkele karateka’s van Sportclub F en F nog enkele handige tips gegeven.

Het blijkt dat Hasegawa gecharmeerd is van Sportclub F en F The Inner Way en graag zijn Japanse kennis beschikbaar stelt. Zelfs Frank Liew-On – eigenaar van Sportclub F en F die zelf zo’n dertig jaar aan kyokushin karate doet – stond met open mond van verbazing naar sommige technieken te kijken. “Het is heel bijzonder dat hij met ons zijn kennis wil delen, wij kunnen daar alleen maar heel blij mee zijn”, aldus Liew-On.



Liew-On, zelf al jaren Sensei oftewel leraar: “Als je beter wilt worden zul je bereid moeten zijn elke dag weer te leren, met een open geest. Daarom heb ik al gezegd: dit weekend ben ik heel graag weer leerling, wij kunnen een heleboel van Shihan Hasegawa leren.” Sportclub F en F The Inner Way was in januari dit jaar met acht karateka’s aanwezig op het wereldkampioenschap van de Kyokushin Union in Japan, de hoogste positie die daar door een Sneker werd behaald was de laatste zestien (door Peter Smit en Johannes de Boer bij de lichtgewichten en door Klaas Jansen bij de zwaargewichten).


Er zit zeker nog meer in het vat voor de Snekers c.q. Europeanen. Shihan Hasegawa: “Europeanen kennen de bewegingen, maar weten de achterliggende gedachtes niet.” Het zijn uiteindelijk die details die het verschil uitmaken. Hasegawa toont het praktisch, door zijn hand zo te houden dat hij puur met het bewegen van zijn voeten al een harde klap met zijn vuist kan uitdelen. Liew-On krijgt welwillend de vuist tegen zijn bovenlichaam en toont zich verbaast hoeveel kracht er uit die beweging komt. Dat zijn nu juist die details waarin de verbetering naar het allerhoogste niveau schuilt.



Japan staat er niet om bekend makkelijk álle ins en outs kenbaar te maken aan de buitenwereld. Waarom laat Shihan Hasegawa dan wel het achterste van zijn tong zien aan de karateka’s die dit weekend naar Sportclub F en F The Inner Way komen? “Frank en zijn leerlingen hebben de Japanse spirit. Dat zag ik vorig jaar bij de Shanghai Open. De leerlingen zijn beleefd en netjes, dus dan moet hun leraar dat ook zijn dacht ik. Ze zijn schoon en netjes. Dat zag ik hier ook bij de dojo in Sneek, alle schoenen staan keurig op een rijtje. Dat is ook de Japanse ‘spirit’.”

Frank Liew-On is geen type sportschooleigenaar die zijn eigen sportschool c.q. zichzelf belangrijker vindt dan de sport. Bij Liew-On en dus ook bij Sportclub F en F The Inner Way (waar inmiddels drie karateka’s een volledige baan als leraar hebben – uchi deshi heet dat, naar Japans model) staat de sport voorop en niet het ego van de eigenaar. Dat spreekt Hasegawa aan, dat is ook juist zoals Kyokushin-oprichter Sosai Masutatsu Oyama het ooit bedoelde. Hasegawa: “Frank zijn leerlingen hebben goede manieren, dat is heel belangrijk.”

Nadat Oyama in 1994 overleed, is het Kyokushin-erfgoed langzamerhand versplintert van één wereldorganisatie naar een viertal. De World Kyokushin Union wil daar graag verandering in brengen en probeert weer één unie te maken. Vandaar ook de naam Union. Niet meer tegen elkaar, maar met elkaar. Hasegawa: “Ik probeer het voor elkaar te krijgen dat elke bond zo nu en dan het wereldkampioenschap voor iedereen gaat houden en dat de organisatie ervan eerlijk rouleert langs alle bonden. Je wordt als vechter pas beter als je tegen iedereen kunt uitkomen, bij versplintering is uiteindelijk niemand gebaat. Misschien leidt het ertoe dat we wel weer eens één grote wereldbond gaan vormen.”

1 opmerking:

dennis zei

oesh sensei popma,
zou u kunnen komen optreden in vledder te drenthe.
densei Vos.

(dennis Vos)